top of page
Ароматерапия със свещи и масла

Ароматерапия

  Какво е ароматерапията?  

Според Аюрведа, етеричните масла са фината физическа връзка между реалността, илюзията и трансцеденталното.
 

Ароматерапията използва летливите ароматни растителни есенции, познати като етерични масла, за лечение и подпомагане на нашето здраве. Такава, каквато я познаваме днес, тя възникнва в Европа и се практикува от началото на 1900 г., като вече набира световна популярност.
 

Етеричните масла се произвеждат в листата на растенията чрез процеса на фотосинтеза и след това се съхраняват в различни части като цвета, листата, плодовете, семената и т.н., в зависимост от растението. Всяко етерично масло се състои от уникална комбинация от химични компоненти, които формират неговите индивидуални терапевтични свойства.

Днес етеричните масла се използват  чрез инхалации, компреси, локални приложения, козметични продукти и т.н. Масажът, например, се превърна в неразделна част от терапевтичното лечение.

Ефектите на етеричните масла могат да бъдат няколко:

  • Физически, чрез фармакологичното въздействие върху системите на организма, след като маслата се абсорбират.

  • Емоционално, чрез техния ефект върху мозъка при взаимодействие с обонятелната система.

  • Енергийно (или духовно) чрез вибрационното взаимодействие с енергийните потоци в тялото.

 

Макар да има малко научни доказателства за това как точно ароматерапията влияе, все по-нарастващ обем от изследвания показват положителни резултати върху здравето при използването на ароматерапия. Особено ефективна е за превенция на стрес и лечение на хронични заболявания, свързани със стреса.

По материали на Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA)

bottom of page