top of page

Защо да използваме масла за лице и тяло

С все по-широка популярност в грижата за кожата, те вече се превръщат в отделна категория със своите незаменими качества.


Статистиките показват, че търсенето на натурална козметика ще нарасне с 10% за периода 2019-2025, което е огромен ръст в сравнение с общия от 4.5% за периода, на база всички козметични продукти (по данни на MarketResearch.com). Все повече световно известни марки включват в своята гама маслата за лице и тяло. Клиентите, от своя страна, търсят по-мек и безвреден начин да поддържат кожата си. И тук веднага се появяват въпросите „Как да сложа масло и да лъсна посред бял ден?“ или „ Не мога да си представя да добавя още масло към моята мазна кожа!“. Всъщност, някои масла имат толкова добра попиваемост, че направо изчезват върху кожата. Една професионално изградена комбинация ще осигури отлична защита, подхранване и ще попие изцяло.


Нашето тяло произвежда мазнина, която с възрастта намалява значително. Кожата ни има нужда от този защитен слой, за да поддържа здравословен баланс. В противен случай става суха, а това води до възпаления, фини линии и бръчки. „Маслата за лице помагат за поддържане влагата в кожата, като паралелно с това я защитават от вредите на околната среда.“ казва Линг Чан, специалист в поддържане красотата на звездите и основателка на Ling Skin Care. #натуралнакозметика


Какво всъщност са маслата за лице


Това са комбинации от различни типове растителни и етерични масла, екстракти, инфузии, като един добър продукт е построен около съответната цел, съдържа натурални съставки, без потенциални дразнители и с достатъчно успокояващи елементи. Някои марки влагат в продуктите евтини пълнители като минерални масла и силикони, с цел да понижат цената, така че бъдете внимателни и се информирайте преди покупка. Избягвайте комбинации, в които водата е в началото на съставките.


Какви са ползите от маслата за лице


- те са мощен антиоксидант

- предпазват кожата от загуба на влага

- премахват белезите от акне

- подкрепят еластичността и стягат кожата (заличават фините линии и бръчките)

- помагат за възстановяване и поддържане на бариерния липиден слой

- стимулират производството на колаген и регенерацията на клетките

- успокояват и подхранват кожата

- съдържат незаменими мастни киселини (линолова, омега 3, 6 и 9, олеинова, стеаринова и т.н.) и витамини (А, Е, С, В). #витамини


Разбира се, всяко отделно масло има определени характеристики от изброените, като в комбинация се получава концентриран ефект и чудесно усещане. За повече информация, разгледайте колекцията на Studio Aromati.Как и колко да използваме


Обичайното приложение е 2 до 4 капки. Ако за първи път използвате масла, започнете с 2 капки и добавяйте постепенно. Не нанасяйте твърде много, дайте възможност на кожата сама да ви води. Почистете лицето от грим и измийте с вода. Леко попийте, без да изсушавате напълно. Капнете няколко капки от маслото върху пръстите на ръката и разнесете с леки потупвания. Да, отнема 30 секунди повече, но погледнете от друга страна - подарявате благотворен масаж на лицето, който стимулира кръвообращението и помага всяка клетка да бъде заредена. #красивакожа


Маслата могат да се прилагат както сутрин, така и вечер, освен ако няма специфични указания като при Нощното масло на Studio Aromati (Sleeping Oil). То е разработено за anti-age действие през нощта, по-богато е и съдържа съставки, които изискват избягване на слънце след употреба.


Относно приложението на маслата, има различни варианти. За повечето хора маслото за лице е напълно достатъчно. Други предпочитат да капнат няколко капки в овлажняващия крем за лице и така да адаптират готовия козметичен продукт към нуждите си. Хубав вариант през зимата за по-добра поносимост към ниските температури. Възможно е сутрин да нанасяте овлажняващ крем, а вечер масло за лице. Маслата позволяват приложение след други продукти като тоник или флорална вода. Те помагат за по-доброто им проникване, а маслото запечатва влагата в кожата и осигурява чудесна хидратация.

Може ли да се комбинира с овлажняващ крем? Да, но имайте предвид че кожата ще усети ефекта главно на първия продукт.


Изключителен плюс е, че маслата са подходящи за всички видове кожа, дори за мазна и склонна към акне. С подходящите масла, кожата се успокоява, подхранва и лекува. Те регулират възпроизводството на себум, вместо да отстраняват естествената защита на епидермиса.


Кое е най-подходящото масло за моята кожа


Има стотици прекрасни масла и изборът не е лесен. Усетете аромата, как се разнася на кожата, колко бързо попива, оцветява ли кожата (някои масла са с чудесен ефект, но оцветяват силно и се използват само в комбинация напр. масло от облепиха).


Ето един ориентир в началното ви изследване:

Суха и дехидратирана кожа: марула, кайсия, моринга, нар, жожоба, арган

Мазна и склонна към акне кожа: коноп (заради лечебните свойства), шипка, тиква, грозде, черен кимион, нар

Зряла кожа: акаи бери, малина, овесени ядки, пореч

Чувствителна кожа: направете тест преди употреба. Много хора откриват, че маслата са по-нежни към тях, но понякога са възможни реакции към някоя съставка.


И не на последно място, купувайте масла само в стъклени, тъмни опаковки. Те запазват ценните съставки за дълго време, за разлика от пластмасата.


Доверете се на растителните масла и те ще ви дарят със здрав, блестящ и свеж тен!


(по материали на Forbes, Marie Claire, Flower Spice)