top of page

Защо да използваме натурален сапун

Актуализирано: 5.03.2022 г.

Виждали ли сте прародителя на днешния натурален сапун? Видът му никак не е вдъхновяващ, но в замяна на това изпраното с него блести от чистота.


Днес натуралния сапун за баня е цветен, ухаещ, истинско произведение на изкуството. Изработен от разнообразни твърди и течни съставки, ориентирани към подхранване, омекотяване, детокс, антимикробен ефект или пилинг, той остава най-използвания козметичен продукт за всички времена. Цената му определено не е негов плюс, но кои са останалите предимства пред останалите сапуни?Едно от най-важните е неговия натурален състав. Той е изграден на основата на масла, които са изключително подхранващи и благодатни за кожата, за разлика от „обогатените с масла“ сапуни, при които процентът на маслото може да е 1%, дори по-малко. Макар и разбираемо, тъй като при производството на големи количества се търсят икономически ефективни съставки, това не допринася за вашето здраве.


Натуралните сапуни са силно увлажняващи благодарение на запазения в тях глицерин. При стандартните сапуни, глицеринът се изтегля по време на произодствения процес и се използва за други цели. Тази съставка е толкова полезна, че продължава да се прилага близо двеста години, независимо от хилядите нови съставки на пазара. Изключително хигрископичен, глицеринът привлича и задържа влагата в кожата, без самият той да попива в нея. С редовната му употреба кожата става мека и излъчва здраве.

Вероятно сте чували, че никога не бива да миете лицето си със сапун (тук се визира стандартен сапун). Причината е именно в изсушаващия ефект, който има той, и автоматичното нарушаване на Ph на кожата.


Липсата на консерванти е друго важно предимство на натуралните сапуни. Консервантите, сами по-себе си, представляват антибиотични съставки, които не позволяват развитието на микроби и бактерии и ако има продукти, необходими в бита ни, при които консервантите са неизбежни, намаленото експониране става все по-дискутирана тема. В допълнение, тези сапуни не съдържат парабени, сулфати, триклозан и други съставки с различна степен на токсичност, които редовно присъстват в стандартните сапуни. Известно е, че тези съставки предизвикват алергии и влияят на хормоналния баланс.


Благодарение на състава си, натуралните сапуни са много нежни и благотворни за кожата. Те облекчава сърбежи, дразнения, чувствителност и действат успокояващо на кожата. Всъщност, повечето хора имат не точно чувствителна кожа, а по-скоро реагираща на синтетичните съставки в козметиката.


И това далеч не са всички ползи от натуралните сапуни. Възможно е да си кажете „Е, какво толкова – говорим за сапун.“ Да, но го използвате ежедневно върху най-големият орган на човека – кожата. Струва си да се замислите.


А ние представяме натуралните сапуни на FunkyLab, включени в нашите подаръчни комплекти. Сапуните са ръчно изработени по традиционна технология. В основата им е чудесния баланс между масла на карите, кокос, какао и др. с етерични масла, глини, спирулина. Измиването със сапуните на FunkyLab е пътешествие на тялото сред аромати и усещания, което те кара да изпитваш радост от простичката ежедневна рутина.
Последни публикации

Виж всички