top of page

Искрено за хидратацията на кожата

Актуализирано: 31.05.2019 г.

Навсякъде срещаме съвети: пийте вода най-малко 8 чаши на ден, минимум 2 л вода на ден и т.н. Хидратацията на организма е прекрасно нещо и има своята необходимост. Ние сме 60% вода и за да функционират всички системи имаме нужда от поддържане на водния баланс.По отношение на кожата, обаче, все още няма научно доказателство, че 2 л вода на ден ще я хидратират. Пием вода, защото сме жадни, и количеството зависи от активността на нашия живот и климатичните условия. Повече време на открито, повече спорт или физически труд повишават нуждите ни от вода. И въпреки това сухата кожа е доста често явление, особено при хора над 30 г възраст.

Кога кожата става суха и може ли пиенето на вода да помогне?


Сухата кожа се появява, когато защитния липиден слой на кожата е нарушен. Колкото и вода да доставите на тялото си, тя се изпарява. Истинската причина за сухата кожа е нейната невъзможност да задържа вода.

За да подобрите състоянието на сухата кожа, възстановете липидния баланс с масла. Маслата имат свойството да запечатват влагата в кожата и да подкрепят нейното възстановяване. В комбинация с овлажняващи съставки (хюмектанти), които привличат влагата, вие ще имате свежа и здрава кожа.


Някои от тях вие вече имате в кухнята си:

  • алое вера – невероятен овлажняващ ефект без усещане за сухота, със съдържание на витамин C, Е и бета-каротин.

  • мед – анти-бактериален, анти-възпалителен, антиоксидант, освежава кожата, почиства, справя се с бръчките и раздразненията. Лицето просто блести!

  • краставици – богати на минерали и витамин А и Е. Подпомагат циркулацията на кръвта, намаляват бръчките и подпухналостта.

Други като глицерин хиалуронова киселина, млечна киселина, сорбитол, уреа ще намерите в готовите кремове или флуиди за лице.


aloe vera
Photo by Miguel Bruna on Unsplash

Но и тук има уловка.


Хюмектантите привличат влага от въздуха или от по-дълбоките слоеве на кожата при намалена влажност на въздуха. Това означава, че при сух въздух те извличат влагата от кожата, вместо да я овлажняват, което в дългосрочен план влошава нейния вид. И докато при мазна кожа е достатъчно прилагане на #овлажнител, сухата кожа изисква овлажняващи съставки, последвани от няколко капки масло за задържане в епидермиса на така ценната влага. Вижте Защо да използваме масла за лице и тяло.


Слушайте тялото си и се грижете за него!


#хидратант #съветизакрасота

Последни публикации

Виж всички
bottom of page