Как да използваме Витамин А в козметиката?

Актуализирано: 14.03.2019 г.

Витамин А (Ретинол) е звездата в борбата със стареенето на кожата, но може да предизвика странични ефекти, ако не се използва правилно.

Златните правила

  • Започнете с ниски концентрации 0.2-0.25% и позволете на кожата да привикне. Имайте впредвид, че дори при супер ниски дози от 0.03% той помага за финни линии, бръчки, свиване на порите и др.

  • Ретинол се прилага вечер по една проста причина – слънчевата светлина намалява качеството му. Също така, създава се потенциален риск от фоточувствителност.

  • В началото прилагайте ретинол няколко пъти седмично. След месец, лицето ви ще го заобича и тогава можете да преминете към всекидневна употреба.

  • Ако имате чувствителна кожа, то маслените серуми са много подходящи за вас, защото проникват по-бавно в кожата и обикновено предизвикват по-малко дразнения от бялата козметика.

  • Прилагайте ретинол преди увлажняващия крем. Когато ретинол се съдържа в масло/серум за лице, то той е достатъчен като вечерна грижа за лицето. Избягвайте употреба на Витамин А заедно с продукт, съдържащ витамин С или киселина като гликолова/салицилова, напр. АНА/ВНА тоник. Или поне изчакайте 20 мин между употребата им, за да получите максимален ефект от вашата козметика.

О, това е твърде много!


И ако вече се чудите дали това не е твърде сложно, не се безпокойте. Освен ако кожата ви не е хипер чувствителна, с ниска доза и постепенно привикване ще се насладите на магическата сила на Витамин А. Sleeping Oil Vit A е нашия продукт с 0.2% витамин А, който действа благотворно на всички типове кожа, особено зряла и нуждаеща се от хидратация и освежаване.

Последни публикации

Виж всички