top of page

Причините за целулит

Знаем ли какво всъщност го причинява?


1. Отслабени колагенни влакна


Колагенните влакна, или съединителна тъкан, задържат мазнините между мускулите и външния дермален слой. Когато те отслабнат, поддават вследствие на натиск от мастните клетки и се появява неравна структура със следи от целулит.

Бавна циркулация на кръвта, недостатъчна физическа активност, хормони, слаб мускулен тонус и излично тегло отслабват структурата на кожата.

(#колаген #целулит)


2. Килограмите


Макар целулит да се появява и при хора с нормално тегло, по-големите мастни клетки трудно се задържат от колагенните влакна и, съответно, рискът от целулит е по-висок.

3. Хормоните


Те също влияят върху образуването на целулит. Колебанията в нивата на естроген, например, водят или до повишаване на мастните натрупвания или до влошена циркулация.


4. НаследственостГените също имат думата при вероятността за поява на целулит. Ако вашата майка е имала подобни оплаквания, шансовете са големи и при вас.


5. Стрес


Хормоните на стреса, като кортизол, също имат думата тук. При дълги стресови състояния, повишеното производство на кортизол стимулира натрупване на мастни депа и потенциално може да се прояви в целулит.6. Липса на физическа активност8-9 часа на бюро е често срещано явление в наши дни. А когато се върнем у дома, вероятно отново сядаме пред телевизора.

Редовните упражнения водят до подобрена циркулация на кръвта, бърз метаболизъм, повишен мускулен тонус и ниски мастни нива.

(#циркулация)


7. Нездравословна храна


Бързо хранене и преработени продукти – колкото и да са вкусни, в тях липсват важни витамини, минерали и хранителни вещества. Те затрудняват метаболизма и производството на колаген.

Яжте пресни плодове и зеленчуци, ядки, немазно месо, салати, пълнозърнести продукти. Смутита и сокове са чудесна идея за вашия режим на хранене.


8. Възрастта

Фактор, който се отрязява на структурата и еластичността на кожата, метаболизма и лимфния поток. Започнете сух четков масаж, за да стимулирате лимфната система и циркулацията. Водете здравословен живот с повече движение.


9. Неочакваното

Стегнатото бельо също може да прочини появи на целулит. Избирайте леко обгръщащо тялото бельо и , когато е възможно, спете без дрехи.


10. Дехидратация


Photo by Lubomirkin on Unsplash

Ние постоянно се нуждаем от вода. Вътрешното хидратиране е от огромно значение за нашето тяло и за кожата, в частност. Козметичните продукти подобряват горните слоеве, но за красива и стегната кожа имаме нужда от редовно хидратиране. И това е важно да бъде вода!

https://www.cellulite.com/