top of page

Какво всъщност е стреса и как ароматно да се справим с него

Актуализирано: 14.03.2019 г.


Още една идея как да балансираме ежедневието.Понякога си спомням за моята баба, все усмихната, която казваше “Дядо Боже си знае работата“. Тя излъчваше спокойствие и вяра. Не че е спирала на едно място или нямаше свой характер, просто имаше вътрешно знание.


Две-три поколения по-късно надпреварата в живота ескалира до момент в който хората се запитаха за какво е всичко това. Стресът се промъква полека, на етапи, но се настанява трайно, ако не се вземат мерки. Интересно, че терминът „стрес“ се използва за първи път през 1936 г. от Ханс Селие, който го определя като „неспецифична реакция на тялото към нужда от промяна“. Точно така – промяна.


Светът се е променил неимоверно и продължава да се променя. Пренастройките в дневния ни график, задачите в офиса, възприятия, реакции, вкусове, дори плановете за почивка се сменят непрекъснато, дори ежечасно, и хората се стремят да отговорят на всички изисквания, да обхванат всички ангажименти. Мисия не за един, а за трима човека на пълен работен ден.


На физическо ниво тялото отговаря с все по-често повишаване нивата на адреналин докато настъпва претоварване, надбъбречните жлези започват да функционират непълноценно и това се отразява на черния дроб, имунната система, сърцето, ендокринната и централната нервна система. С една дума – на цялото тяло.


Затова е важно да спрем, да си дадем почивка, да се обичаме повече и да се радваме повече. Около нас има безброй техники за изчистване на стреса и отпускане – разходки сред природата, спорт, йога, медитативни практики, масажи, водни терапии, солни стаи и т.н.. Въпрос на лично усещане е към какво да се насочите, само помнете че преди всичко е нужно да забавите темпото, да се обърнете към себе си и да презаредите с много любов.


Ароматерапията е вашето тайно оръжие срещу стреса. Можете да комбинирате с всяка друга техника, като етеричните масла действат мигновено, там където е нужно и колкото е нужно. Истинско вълшебство!


А ето и някои от тях:Лавандин

Красив хибрид на Lavandula angustifolia и Lavandula latifolia. Богат на linalool и linalyl acetate, точно както лавандулата, но съдържа в допълнение 1,8-cineole и camphor, което променя аромата и терапевтичния ефект. Успокоява, балансира стреса и намалява симптомите на тревожност. Ароматите на лавандула и лавандин са сходни, но определено характерът им е различен.


Сантал (всички видове)

Богатият, мек аромат на това етерично масло е известен с ефекта си върху ума. Охлажда, тонизира и успокоява нервната система, перфектно за нервна система в състояние на възбуда, типично при стрес. При вдишване отпуска и чудесно хармонира с медитационни практики за прочистване на ума.


Бергамот

Това ярко масло със свежо ухание въздейства отлично на ума и тялото при стрес. Стимулира парасиматичната нервна система, която балансира ритъма на сърцето, кръвното налягане и дишането. Използвайте в комбинация с други успокояващи масла като роза, римска лайка или сантал за емоционално равновесие и освобождаване на натрупани чувства.


Копаиба

Когато стресът поставя под натиск имунната система, цялото тяло усеща отражение. Напрежение в главата и врата, болка в мускулите допълнително усложняват края на един напрегнат ден. Копаиба е известно със способността да облекчава схванатите мускули. То се концентрира върху част от мозъка, която отговаря за понижаване усещането за тъга и отчаяние.

Смесете по 2 к масло от копаиба и тамян в 1 супена лъжица растително масло и масажирайте болезненото място. За емоционален баланс, препоръчваме 3 к копаиба, 2 к тамян и 4 к портокал в аромалампа или дифузер.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page